Ново изследване показа, че парите наистина могат да ни направят по-щастливи. Но само

...
Ново изследване показа, че парите наистина могат да ни направят по-щастливи. Но само
Коментари Харесай

Парите наистина могат да купят щастие – ако ви дават свободно време

Ново проучване сподели, че парите наистина могат да ни направят по-щастливи. Но единствено в случай че ги харчим по подобен метод, че това да ни дават повече свободно време. Подобни разходи например са наемането на чистач или визитата на автомивка.

От една страна, това може да се интерпретира като разследване от по-забързания ни метод на живот. От друга обаче, проучването е разкрило, че пазаруването на време ни дава доста по-пълно чувство за успокоение и пълноценност, в сравнение с придобиването на материални движимости.

“Хората, които наемат домашни помощници или които заплащат на детето от прилежащата къща, с цел да окоси ливадата, може и да се мислят за мързеливи. Истината обаче е, че резултатите демонстрират по какъв начин пазаруването на време ни прави също толкоз щастливи, колкото и съществуването на повече пари ”, изяснява водещата авторка на изследването Ашли Уиланс от бизнес учебното заведение на Харвард.

Участниците в проучването са запитани дали харчат пари, с цел да си купят свободно време. И в случай че отговорът е " да ", то какъв брой дават всеки месец за това. Освен учените правят оценка и цялостното им задоволство от живота и какъв брой притиснати се усещат от времето като цяло.

Оказва се, че тези, които дават пари, с цел да се снабдят свободно време, са декларирали, че харесват живота си доста повече. Те изпитват по-малко напън и са в по-добро въодушевление.

" Предимствата на пазаруването на време не са присъщи само за богатите - споделя Елизабет Дън, част от екипа на Университета на Британска Колумбия в Канада. - Мислехме си, че това ще важи единствено за хората, които имат повече непотребни приходи. За наша изненада обаче същият резултат се следи и при участници с най-различен доход.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР